Is popcorn gezond ?

Bijna iedereen houdt wel van een flinke bak popcorn bij een goede film. Maar is popcorn nu wel of niet gezond? Een paar feiten en fabels op een rij.

1. Popcorn is gepofte maïs – Maïs (een soort graan) bevat ongeveer 15% water, zetmeel en is omhuld door een waterdichte schil. Door de korrels te verwarmen ontstaat stoom in de maïskorrel. De stoom gaart het zetmeel in de maïskorrel en wanneer de druk in de korrel te hoog wordt knapt de schil en krijgt het zetmeel de ruimte om uit te zetten. Zo ontstaat de schuimachtige structuur van de gepofte maïskorrel.

2. Popcorn is in principe gezond – Popcorn bevat namelijk vezels die gezond zijn voor je spijsvertering in je darmen.

3. Popcorn is ook gezond door anti-oxydanten – Uit een recent onderzoek is gebleken dat popcorn niet alleen gezond is door de vezels, maar dat het ook veel polyfenolen bevat. Deze anti-oxydanten zijn ontstekingsremmend en zorgen er voor dat vetachtige stoffen zich niet in je bloedvaten nestelen.

4. Zoete popcorn is ongezond – Door de grote hoeveelheid suiker die toegevoegd wordt om zoete popcorn te maken worden de gezonde eigenschappen teniet gedaan. In de Verenigde Staten wordt popcorn vaak ook nog gegeten met gesmolten boter; deze variant is het meest ongezond en zorgt er bovendien voor dat je gemiddeld twee keer zoveel calorieën binnen krijgt in vergelijking met ‘kale’ popcorn.

5. Zoute popcorn is gezonder dan zoete popcorn – Een normale zak zoute magnetron popcorn bevat ongeveer 1,0 gram natrium (dit staat gelijk aan 3 gram keukenzout). Hoewel je per dag maar 0,5 gram natrium nodig hebt, is het maximum dat je per dag mag eten ongeveer 2,4 gram (6 gram keukenzout). Als je naast zoute popcorn dus niet te veel zout eet, kun je binnen dit limiet blijven.

Popcorn is dus gezond, mits je het zonder toevoeging eet. Zout is de meest gezonde toevoeging. Het is ongezond om popcorn te eten met suiker en/of gesmolten boter
Popcorn kan overigens niet de verse groenten en fruit in een gezonde voedingspatroon vervangen. Het ontbreekt popcorn aan vitaminen en andere voedingsstoffen die in groenten en fruit zitten.

2 Comments

Leave a Reply